Thursday, 27 April 2017

ANTARA PERSEPSI NEGATIF TENTANG SUPPLEMEN..JOM BACA!!

Diyana nk betulkan sikit persepsi kebanyakan kita tentang VITAMIN atau SUPPLEMEN

1.  Bukan main lagi makan supplement,tapi masuk hospital jugak..bukan ke anak awak ambik vitamin bla..bla..tapi nape sakit je??

👉Supplement bukan pelindung 100% dari jangkitan sebarang penyakit..

Ia mengurangkan risiko untuk mendapat sesuatu penyakit.

Bermaksud tubuh mereka yang mengambil supplemen lebih susah dijangkiti atau kurang berisiko mendapat jgkitan penyakit berbanding seseorang yg tidak mengmbil supplemen.

👉Mereka yang ambil supplemen lebih cepat pulih dan sihat..contohnye kalau sebelum makan vitamin, si A demam 2-3 hari..tetapi lepas amalkan vitamin dalam sehari demamnya dah pulih..bermakna antibodi tubuhnye lebih kuat melawan penyakit.

2. Lepas saya ambil supplement saya rasa kerap mengantuk,badan gatal-gatal,sakit kepala dan pelbagai lagi..tak bagusla vitamin ni..ade kesan sampingan tak baik..

👉Kesan sampingan dan tindakbalas adalah dua perkara berbeza..

Kesan sampingan adalah kesan jangka panjang yang negatif selepas pengambilan..

Manakala tindak balas adalah reaksi tubuh selepas pengambilan atau dipanggil 'healing crisis'..ada petunjuk tertentu dalam proses ini..

Contohnye jika badan gatal bermakna tubuh ada toksin dan perlu lebihkan pengambilan air untuk nyahtoksin..tindak balas hanyalah sementara saje..

3. Saya dah makan makanan berkhasiat,semua saya masak sendiri..tak payahla supplement semua ni..membazir je..shaklee kan mahal!!

👉Memang betul anda dah ambil langkah bijak dengan jaga pemakanan,tapi adakah nutrien tu 100% diserap tubuh?

Adakah anda tak terdedah dengan pencemaran luar seperti racun serangga yg terdpt pada syuran yg kita makan atau haiwan (ayam) yg telah disuntik dgn hormon tumbesaran atau telah diberi antibiotik?

Di sini pentingnye supplement..menguatkan antibodi tubuh..mereka yang ambil supplement terbukti jauh lebih sihat.

Ini dibuktikan melalui landmark study oleh Shaklee bukan kajian Diyana ye hehe..

Nanti next entri diyana cerita pasal landmark study ye.

Credit to owner SID Shaklee Tambun

Diyana
FOUNDER MILLIONAIRE EMPIRE
0167244796

Tuesday, 25 April 2017

2 SEBAB KENAPA KENE PILIH SUSTAINED RELEASE VITAMIN C..

RUGI!! RUGI!! RUGI!!

Seperti yg kita tahu vitamin C ni kan larut air.

Lagipun badan korang memang tak dapat hasilkan vitamin C ni sendiri tau..

Jadi korang kene ambil melalui supplemen atau pemakanan..

2 SEBAB KENAPA KENE PILIH VITAMIN C SHAKLEE??

1) sebab sistem " pembebasan semulajadi" iaitu sustained release ni telah direka oleh SHAKLEE sahaja..

1 biji vitamin C ni bersamaan 500mg
Setiap jam 100mg vitamin c akan dibebaskan ke dalam darah selama 5 jam..so cukup 500mg untuk 5 jam..
Kalau korang ambil 2 biji sah2 la 10 jam sentiasa je ade vitamin C dlm tubuh korang..jadi mmg sgt beruntung kepada korang yg telah membuat pilihan yg tepat.

2) sebab vitamin C shaklee mempunyai BIOFLAVONOIDS

bioflavonoids ni membntu  badan kita mnyerap sepenuhnya vitamin C..
So tak delah istilah separuh je yg dapat drpada 500mg yg korang telan tu..

Ok next entri kite cite manfaat vitamin C ok..STAY TUNE

Diyana
0167244796

Monday, 24 April 2017

5 KEPENTINGAN PROTEIN KEPADA IBU HAMIL..IBU HAMIL, AMBIL PEDULI!!

Ramai dalam kalangan ibu- ibu yg hamil kurang menitikberatkan pemakanan yg berprotein tinggi.

ok, jom kita zoom ape sebenarnya kepentingan protein kepada ibu hamil.

5 kepentingan protein kepada ibu hamil

1) Protein diperlukan untuk pertumbuhan janin

2) Protein merupakan blok-blok pembinaan asas tubuh ibu dan bayi

3) Membantu pertumbuhan plasenta, uterus dan pertumbuhan otak janin.

4) Membantu penghasilan susu ibu

5) Membantu untuk membentuk otot dan organ bayi.

Diyana dapat tahu daripada seorang

customer di mana doktor menyatakan bayi dalam kandungannya kecil iaitu berat bayi tidak mngikut

 usia kehamilan jadi diyana telah sarankan ESP untuk membntu ibu tersebut.
.
Sama-sama kita doakan ibu tersebut mendapat kesihatan yg baik bersama bayi dlm kandungnnya..

Aamiinn..

Antara 5 risiko kekurangan protein kepada ibu hamil:

1) Dikhuatiri melahirkan bayi yg pra matang

2) Pertumbuhan bayi akan terbantut dan tidak normal mengikut usia kehamilan.

3) Ibu hamil berkemungkinan memdapat risiko anemia

4) Penghasilan susu akan berkurangan.

Jadi ibu hamil ambil peduli ttg makanan anda terutamanya pengmbilan protein..

ESP pilihan yg bijak kerana lgkap dgn 9 jenis amino acid yg diperlukan tubuh manusia dan tanpa bahan PENGAWET..

hanya 3 sudu sahaja bole mmbekalkan sbnyak 14gram protein.

Buat pilihan yg bijak ok

Sharing is loving
Diyana
0167244796

Thursday, 20 April 2017

APA MANFAAT SOYA ??

Selamat pagi sahabat hebat..salam jumaat..salam 1 malaysia..hihi.

Pagi ni diyana nak kongsi tentang apa sebenarnya manfaat kacang soya pada tubuh badan kita?

Ok check it out..

1) Untuk mendapatkan otot, rambut dan kuku yg sihat.

- Protein yg berkualiti dan lgkap dgn 9 jenis anino acid seperti ESP mampu memberikan kita rambut, kuku dan otot yg sihat dan kuat.

2) untuk mendapatkan kulit yg cantik

- Setiap hari hampi 10 juta sel kulit mati, maka untuk memperbaharui sel kulit, protein amat diperlukan untuk memperbaharui sel.

3) untuk tenaga dan stamina

- Protein yg berkualiti dan sokongan vitamin dan mineral membntu mngekalkan stamina dan tenaga sepanjang hari.

4) menyokong kesihatan jantung

- soya membntu menurunkan kadar kolesterol jahat dlm bdan (LDL) dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

5) menyihatkan salur darah

- soya bantu untuk mnyihatkan salur darah  dan mnurunkan risiko penyakit jantung dan darah tinggi.

6) menyokong pertumbuhan bayi yg sihat untuk hasilkan organ dan tisu

- protein adalah bahan asas pembentukan organ dan otot bayi jd protein yg berkualiti perlu untuk membntu proses pertumbuhan janin anda.

7) mengandungi isoflavone fitokimia semulajadi yg membntu mengurangkan risiko kanser prostat dan kanser payudara serta mengurangkan gejala menopause

Itu antara manfaat soya kepada kesihatan kita..bnyak sbenarnya manfaat soya ni..tp diyana rgkaskan je..

So hopefully korang dpt tahu serba sedikit ttg manfaat soya ni..

Diyana pilih soya esp untuk manfaat kesihatan dan kecantikan.
Korang guna ape untuk kekal sihat dan cantik???

Diyana
0167244796

Monday, 17 April 2017

ESP DAN NEUROTRANSMITTER. APA KAITANNYA?

"Jika kau fikirkan kau boleh"
"Kau hampir bole melakukan"
"Jika kau fikirkan ragu2 usahamu tidak menentu"

Korang mesti pernah dgar kan lagu ni..

Bila dengar lagu ni terus rase energetic pagi ni..hihi

Korang tahu tak?? 

Positive thinking tu datang dari pemikiran kita sendiri


Maksudnya ianya terhasil dari aktiviti neurotransmitter atau pindahan maklumat antara sel dalam otak.

Jadi kalau neurotransmitter ni seimbang maka korang akan lebih energetic, fokus, bersemangat dan bermotivasi tinggi.

Neurotransmitter yg tak seimbang mnyebabkan korang rase fed up, lemau je pergi keje, tak bersemngat dan malas.

Apa nak buat bgi neurotransmitter ni seimbang?? 
Otak kita perlukan asid amino dan disokong dgn vitamin, mineral dan nutrien yg lain

Nutrien plg penting untuk keseimbangan neurotransmitter ialah asid amino.

Pengambilan protein yg lengkap dgn asid amino dan sokongan nutrien lain akn menjadikan otak kite seimbang dan positif.

 Ha, yg mana rase tak bersemngat je rase lemau je nak mulakan kerja tu..mehla try ESP ni..lengkap dgn 9 jenis amino acid tau..bantu neuron kita kembali aktif.

Bole boost korang punye energy sekali.

 Diyana kekalkan keseimbangn neurotransmitter dgn pengambilan soya ESP..jom join diyana.kita shake esp sama-sama

Diyana
0167244796

Monday, 10 April 2017

7 BIG WHY WE NEED TO CHOOSE ESP

Alhamdulillah syukur pagi ni kita masih lagi bernafas, hidup sbgai khalifah Allah di bumi yg sementara ni..pagi ni dah shake esp ke kawan-kawan?

Dgn kehidupan yg diberikan ni dapatlah diyana nak kongsi pada semua ttg

7 sebab kenapa kita kene pilih SOYA ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)??

1) ESP memberikan 14 gram protein melalui 3 sudu besar bg setiap hidangan..ianya tanpa kolesterol dan rendah lemak.

Kebiasaannya soya hanya memberikan 5-8gram protein sahaja tetapi berbeza dgn soya ESP..

2) Soya ESP dihasilkan dari sumber soya yg tidak diubah suai genetiknya..
Bermaksud ianya 100% semulajadi dan tidak disuntik dgn hormon tumbesaran.

3) Soya ESP dihasilkan di bawah PROGRAM PEMELIHARAAN IDENTITY.
Bermaksud ianya dipantau ketat oleh pihak shaklee daripada proses penanaman soya sehingga pemprosesan untuk dijadikan serbuk soya esp.

4) Soya ESP lengkap dgn 9 jenis amino acid yg diperlukan oleh tubuh.
9 jenis amino acid perlu bole didapati melaui pemakanan seharian kerana ianya tidak boleh dihasilkan oleh tubuh.

5) Soya ESP ialah soya yg berkualiti tinggi.
ESP telah mendapat skor penghadaman protein kepada amino acid yg tertinggi iaitu 1.0.

Skor ini memberi maksud bahawa kualiti protein dan manfaat yg diberikan adalah sama dgn kualiti protein yg diberikan oleh protein haiwan.

Ini juga bermaksud badan kita mampu meleraikan protein kepada amino acid dgn baik.so SOYA ESP da dpt markah penuh dlm skor ni😉😘😍

6) SOYA ESP mengekalkan keaslian isoflavone kerana ianya telah di basuh dgn air bukan alkohol seperti soya yg lain..

Isoflavone ni penting untuk mngurangkan risiko kanser payudara, prostat dan mengurangkan gejala menopause

7) Soya ESP mempunyai GLISEMIK INDEKS (GI) yg rendah.

Makanan yg mempunyai GI yg rendah memberi tenaga yg berpanjgn tanpa meningkatkan gula dalam darah.Jadi pesakit diabetes pon bole consume ESP.

Diyana
0167244796

Sunday, 9 April 2017

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) CEGAH KANSER

Apa reaksi kita apabila :

" Awak disahkan mengidap kanser"

"Sakit kepala yg awak hidapi ketika sekolah rendah sehingga sekarang adalah disebabkan kanser"

Rase gelap je rase bila dpt tahu kita mengidap pnyakit kronik ni..

Tak terjangkau di fikiran kita yg kita bakal mengidap sakit kronik tersebut. -----------------------------------

BAGAIMANA SEL KANSER TERJADI???

Sel kanser terjadi apabila sel yg menua tidak mati dan tidak diganti dgn sel yg baru.. Malah ianya berganda dan mengakibatkan terjadinya sel kanser.

Sel2 yg rosak dan berganda ni akn merosakkan tisu bersebelahan dan bole merebak ke bahagian badan yg lain.

--------------------------------------

APA PERANAN ESP DALAM MERENCAT SEL KANSER DARI MEREBAK?

ESP mengandungi kandungan protein yg lengkap dgn isoflavone. Isoflavone ialah bahan semulajadi yg diperlukan untuk melawan kanser.

Kandungan genistein dan daidzein dlm isoflavone inilah yg membntu merencatkan sel kanser drpd merebak.

Dengar pasal kanser ni mmg takut..sbb kita semua BERISIKO mengidap kanser.Oleh sebab itu peliharalah kesihatan kita ubah gaya hidup dan pemakanan kita.

Kita mungkin sihat dgn lifestyle kita SEKARANG tetapi bagaimana pula 20-30 tahun akan datang?

Think further for better health
TAKE YOUR ESP EVERY MORNING TO PREVENT CANCER!! PREVENTION IS BETTER THAN CURE

Diyana
0167244796

Friday, 7 April 2017

CANTIK BERSAMA ESP

Golongan wanita memainkan peranan penting bg memastikan keutuhan sebuah institusi kekeluargaan untuk melahirkan modal insan yg sihat, berdaya saing dan penyayang.

Oleh itu, wajarlah bg wanita untuk kekal bertenaga dan sihat demi yg tersayang.Kata kuncinya ialah pastikan sel- sel tubuh anda sihat.

Bagaimana nak pastikan sel2 tubuh sihat?

Berikan makanan yg baik kepada sel.

Protein merupakan makanan sel.Bila sel kita sihat, penyerapan nutrisi mudah untuk berlaku.

Bila nutrisi ckup maka kita akan kelihatan sihat, bertenaga, cantik luar dan dalam.

Jadi pakai apa pun cantik, pakai tudung bawal ke shawl ke semua cantik..pakai barang branded ke tak branded ke korang akan nampak cantik scara hakikinya.

Pilihlah protein tumbuhan seperti soya kerana ianya tidak mempunyai kolesterol sprti protein haiwan yg akan mngakibatkan risiko pnyakit jantung.

Nak protein yg berkualiti dan mempunyai lgkap 9 jenis amino acid ambil je ESP.

Mudah dan memudahkan..3 sudu besar sahaja setiap hari.

Jom diyana nk shake esp ni, nak join mehla🤗😊

Diyana
0167244796

Wednesday, 5 April 2017

WORK AT HOME MOM WITH SHAKLEE

Bermula resign sbgai seorang nurse pada oct 2016, diyana memilih jalan untuk WAHM with SHAKLEE (work at home mom). Perjalanannye bukan mudah, ade liku2, turun naik, suka duka, pahit manis.

Walaupun letih dgn kerja hakiki sbg suri rumah namun melihat anak membesar dgn sihat dan trsenyum di dpn mata adalah perkara yg amat menggembirakan.The best part is freedom dari segi masa bersama family.

Alhamdulillah tak pernah mnyesal atas jln yg diambil skrang.Biarla orang kata "belajar tinggi tapi sayang tak kerja dlm bidang yg diambil".

Tak pernah kesah pun ap yg orang kata kerana dgn Shaklee pun diyana berpeluang belajar ttg bisnes. Bukankah 9/10 punca rezeki dtgnya drpd perniagaan..betulkan jika sy salah.

Dgn shaklee semua berpeluang untuk jadi leader bisnes.

Daripada situ leader akan dpt bonus kepimpinan sehingga 6 peringkat, Car bonus program dan peluang menjelajah dlm dan luar negara serta umrah untuk muslim leader.

Semuanya ditaja oleh shaklee dan bertaraf 5 bintang.insha allah suatu hari nanti bakal dpt title leader tu dan dpt peluang melancong dan menunaikan umrah dgn shaklee bersama family .usaha doa tawakkal..perjalanan baru je bermula diyana.

keep moving and believe in yourself😊.
Mata masuk habuk..😂da jom tido

Coretan di mlm hari
Diyana
0167244796